" "

forexchief

Trading Journal Boejang Lapoek

Discussion in 'Jurnal Trading' started by Boejang_Lapoek, Nov 22, 2015.

Share This Page

  1. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Tak pakai basa basi lah... tulisan ni sebenarnya bukan nak buat sensasi atau apelah. Dan tak payah pula saye nak jelaskan ape tu forex, saye teramat yakin semua yang baca tulisan ni dah pada faham tentang ape tu bisnis yang sedang kita geluti dan kerjalan saat ni.

    Pertanyaan mendasar sebenarnya adalah, layak tak bisnis ni kita jalankan? sudah betol kah pilihan kite dengan kerjaan ni? atau jangan jangan kite tak punya alternatif bisnis lain yang nak dijalankan?
    Parameternya sangat sederhana menurut saye,, dah banyak kah yang berhasil di bisnis ni? kalau yang gagal tak payah lah nak ditanya, pasti lah lebih banyak dari yang berhasil hihihi

    Kalau memang lebih banyak yang gagal, kenape masih banyak pula yang bertahan padahal dah gagal? Jawabannya bermacam pula,,, ade yang bertahan karna merase sanggup nak balikkan kegagalan yang lalu, ade yang bertahan karna tak punya pilihan lain (tak de lagi nak kerja ape hihihi) tapi kebanyakan karna bisni ni buat kecanduan mereka yang dah terlanjor menggelutinya..

    Awak tu gagal karena awak tak faham dengan bisnis ni,, haaa begitu lah sering orang kate dengan saye,, awak gagal karena awak tak tahu dengan apa yang awak kerjakan,,, macam tu teros yang dia kate ke saye.. tapi anehnya dia juga "gagal" di bisnis ni dalam kacama saye,, Kok mudah sangat saye nak simpulkan? iye,, saye tengok depo ke broker masih lebeh banyak dari wd nya hihihi..

    Secara teoritis banyak yang sudah ahli, saye ni juga gemar lah baca dan belajar dari banyak master di forex ni,, tapi sebenarnya saye tu belom lah nampak betol banyak yang berhasil di bisnis ni. Gampang saje lah kita nak simpolkan,, cuba tengok hidupnya, walaupun tak mesti lah harus seronok penampilannya. Tapi paling tidak nampak lah siket sejahteranya dari bisnis ni..

    Berhasil tu tak haros ditunjukkan,,, tawadhu',, sederhana dalam hidop... menurut saye "kebanyakan" yang gagal berlindong dibalik kate kate tu.

    Ah sudahlah,, cukop lah saye meracau,, tulisan saye ni sebenarnya saye tujukan ke diri saye sendiri hihihi
    Ini hanye muqoddimah saye nak buat jurnal saje.. mudah mudah an kate kate saye diatatas tak betol, artinya memang bisnis ni layak nak kita perjuangkan..
    " "
  2. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    lanjot wak...

    Care mane yang betol untuk kita jalankan? Semua betol, yang penting kita untong hahahahaha.. Diantara master forex yang saye sangat senang bace tulisannya adalah Kang Gun dan Sami begood.. Sedap bile bace tulisan beliau beliau tu, saye teramat yakin juga pastilah pengikot mereka tu banyak, mudah2 an keberkahan Allah beri untuk mereka karna dah ajarkan banyak ilmu ke banyak orang termasuk saye pribadi.. amin ya rabbal'alamin

    Siapapun dia saye yakin tujuan tradingnya adalah mencari keuntungan,, bermula dari belajar nak menganalisa sehingga dari analisanya bise memprediksi kecendrungan arah harga. Naik siket kemudian habes tu terjon langsung nak praktekin ilmu yang ade. Ujung ujungnya tetaplah untong yang dikejar.. tapi naseb tak berubah, akumulasi ruginya masih lebeh banyak hihihihi

    "Ah itu kan proses wak,," iyolah bantai awak situ sampai buntong hihihihi

    Akhirnya saye simpulkan bahawa care apapun yang kite nak buat selama itu mendatangkan keuntungan itu yang betol.. hanya saje bisa tak care yang kita buat tu diikot oleh banyak orang? bisa tak care yang kita buat tu kita petahankan hingga berketerusan?

    Ah die tu MC karna MM nya tak bagus,, tak juge, ade yang MM tak bagus tapi untong,,, lah itu untong untongan namanya,, tak juge, ade tu yang MM nya bagus masih MC hihihihi

    Bisnes ni yang faham kite sendiri , our own bussines.. jadi yang faham tingkat risk nya ya kite sendiri juge

    Trading is how to manage risk
  3. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Pagi dunia

    Benar dan salah dalam menganalisa trading ni patokannya ape? Bodoh bodoh saye jawab patokannya ialah profit tak :D.. Jika profit benar lah, jika loss salah lah. Saye dah analisa bahawa kencenderungan arah ni turon, haa kan betol turon, tadi tu saye salah timing lah pas masok makanya MC,, hahaha same saje, saye kate tu salah lah awak. Tapi jike price tu turon dan awak ambil posisi buy tapi untong, haaa betol lah tu

    Jadi tak guna awak pandai menganalisa jika masih juga tak untong. Pagi pagi bute dah memprovokasi lah saye ni hihihihi

    "Guna kite menganalisa ni kan untok mencari probability? ",, iye betol lah kalau gitu, tapi gune awak trading tu apeeeee? untong kan?. Yang betol tu awak maher menganalisa dan untong, , :D
  4. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    saye mulai pagi ni dengan beli eurusd

    Price dibawa turon, tapi saya malah buy,, salah kah? salah kalau rugi , tapi tak salah kalau untong. Perkare eurusd nak turon atau naik tak repot lah, saye cuba cari untong saja

    [​IMG]

    so far still profit, tapi tak tahu lah naseb yang masih terbuka tu hahaha,,, rugi berarti salah, untong berarti betol
    [​IMG]
  5. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    masih betol sekiranye,, tutop yang lama bistu buka lagi
    [​IMG]
  6. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    tutop lagi, buka lagi
  7. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    tak jenoh jenoh,,, buka balek
    [​IMG]
  8. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    sangar siket,, sebab broker dah makan kite lebih sangar :D
    [​IMG]
  9. Boejang_Lapoek

    Boejang_Lapoek Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    akhirnya bejaye juga hari ni,,, clear all and wd siket biar bile saye salah modal tu tetap ade



  10. cidung

    cidung Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    mantap jurnalnya Kang.....boleh saya diajari step by step konsepnya?....makasih

Share This Page