" "

forexchief

Belajar lagi..lagi dan lagi

Discussion in 'Jurnal Trading' started by lahvista, Jul 31, 2010.

Share This Page

  1. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Assalamualaikum,

    Hari ini terdetik untuk membuat satu catatan peribadi umum sebagai menyahut cabaran Cikgu dan juga kawan2 yang lain. Catatan ini sebahagian besarnya ditujukan kepada diri sendiri yg newbie dan naif untuk maju kehadapan dalam mengharungi siku liku forex market yg begitu complex and emotional. Why complex and emotional ? Kerana sampai sekarang masih belajar lagi..lagi..dan lagi, hikhik :cz38:

    Saya tidaklah sehebat rakan2 kgers yg lain seperti bro neo, bro wan, bro krosli, bro mocha, mr t, bro jmie, bro shah and mael..uihhh ramainye..iyer ramai yg dah berjaya dan menjadi sumber inspirasi..but i'm trying hard to catch up with them. :cz06:

    Sedikit mengenai latar belakang, mulai berkecimpung di forex pada pertengahan 2008..can't remember exactly when but still remembered during the market crash in August when i succumb with my first MC. Dari sini bermulalah episod bertungkus lumus mencari signal dan ea2..ade signal panah, ade signal bulat, ade signal merah dan biru..uik cam mambang la plak dan ade jugak ikut signal orang...aduiiii memang jahanam...hehehe :cz29::cz52:

    Sambung nanti...lapaq nasi kandaq la plak

    Alhamdulillah kenyang makan, jom sambung..hehe

    Agak lama jugak masa yang diperuntukkan untuk mencari signal2 ni...pelbagai indi semua nak dicuba..pantang ade yg baru..berdesup je download..hehehe padehal tak paham pon ape yg disebalik indi tuh...tak pernah terdetik pon untuk siasat ape disebalik logic yg dipakai indi tu..bile pikir2 balik aduhhh how ****** i am..membuang masa dan duit mencari sesuatu yg tidak langsung membantu..sanggup percaya kat orang yg tak ikhlas..huhu ni pon masalah besar ni..nak buat camner...ini semua satu pengalaman yg berharga..saya percaya ramai jugak yg menghadapi situasi begini...heheh

    Ok, but now I've come into another perspective and dimension..iaitu kite perlu ade satu analisa yg khusus..bukan berharap kepada signal semata2..kite perlu pahami ape yang kite pakai dalam membuat sesuatu analisa..dari sini barulah kite susun strategy..dilengkapi dengan emosi/psykologi yg baik..got what i mean?

    Ananlysis > Strategy > Emotion/Physicology

    Coretan diatas ini adelah satu proses transition diri saye. Akan bersambung...
    Last edited: Jul 31, 2010
    " "
  2. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Pics dibawah ni adelah combination yg saye gunakan untuk kegunaan dalam trading. Saye lebih fokus kepada konsep KG kerana ia sesuatu yg unik dan penuh informasi, tidak terdapat didalam mana2 buku atau kelas diluar sana. John Bollinger Band pon tidak menceritakan secara detail mengenai indi yg diciptanya di dalam buku beliau...perghhhhhh abes tuh camne user biasa macam kite nak paham ? Siot jer kan..hehehe

    KG lebih tekankan terhadap pendekatan statistic didalam trading nya. Why statistic ? Kita perlu tahu bahawa data2 yg terdapat dalam forex itu cukup complex..sehinggakan ia bergerak secara random bergantung kepada supply and demand in market..sekejap turun..sekejap naik..lusa pulak turun tak naik2. Jadi dengan menggunakan kaedah statistic kite dapat menyusun data2 yg random ini menjadi teratur dan satu informasi yg berguna. Walaupon dulu pernah belajar di U, tapi tidak pernah untuk mengaplikasikan didalam real life..sampai siap marah dengan lecturer dulu..apelah yg die dok ajar ni..asyik kira2 sampai nak pecah pala otak dah ni..hehehe

    KGBS
    [​IMG]

    Bollinger Band/MA
    [​IMG]

    Renko
    [​IMG]


    Nanti saya cuba bahaskan apa yg saya pakai ni..ok
    Last edited: Jul 31, 2010
  3. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    **** Reserved ***
  4. Krosli

    Krosli Member

    Messages:
    489
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Salam Hormat dan salam silaturrahim..

    Sesungguhnya kita sebagai manusia mempunyai akal yang sihat dan cerdik serta cerdas di anugerahkan oleh Tuhan.

    Gunakanlah pemberian Ilahi itu......

    Saya yakin kalau bertempat caranya maka semua orang mampu termasuk Bro.......lahvista

    ayuh.... Terus bersemangat:cz07::cz07: belajar:belajar:.....Belajar Prosesnya.......Gi mana.....Bro sendiri akan tahu.......

    Biar sampai Boleh berdansa:cz17::cz22::cz23: nga market


    Salam profit......
  5. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Thanks Bro Krosli..:cz07:
  6. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Di dalam konsep KGBS, terdapat satu terminology yg diperkenalkan oleh KG iaitu 3 assumption. Pernahkah kite terpikir bahawa apabila price bergerak up dan down membuat satu Low atau High yg baru, ade 3 possibilities yg akan terjadi iaitu :-

    1) Price akan membuat High/Low yg baru dimana ia akan lebih tinggi atau rendah dari yg sebelumnye.

    2) Price akan membuat High/Low yg baru bersamaan dengan yg sebelumnye.

    3) Price akan membuat High/Low yg baru yg lebih rendah atau tinggi dari sebelumnye.

    Sila lihat ilustrasi dibawah untuk gambaran lebih jelas :-

    [​IMG]

    Jadi bagaimana kite nak menggunakan informasi yg kite dapatkan dari 3 assumption ni ? Bukan kah terlampau banyak High dan Low yg ada ? Pening....~X(

    Dari sini lah kite akan pergi dengan lebih khusus. Jika price mencuba untuk naik atau turun melebihi level Buyer Balance dan level Seller Balance maka ia akan cenderung untuk membuat 3 assumption ini.

    [​IMG]

    Akan bersambung nanti...
    Last edited: Aug 2, 2010
  7. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Back to Analysis

    Looking at BSB, Buyers still holding the market. Daily>Weekly>Monthly
    [​IMG]

    Looking at LSMA, market is still trending although there is some weaknesses in 8h and Daily. Flat soon ? Should it go below, i will wait further confirmation around Weekly to watch its reaction.
    [​IMG]

    [​IMG]
    Daily bolband still looking up strong, around sd+2 Weekly
    :cz26:
  8. lahvista

    lahvista Member

    Messages:
    100
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Lol, lupe nak tulis disini..ok back to analysis again :-

    [​IMG]

    EJ is back to square one after the price bounce upward from MA and BSB Monthly. This indication tells us that monthly buyer still present in the market before this. As of now Weekly seems to hold his area not making a way to his older brother. My next focus could be around MA Monthly and SB Weekly, should Daily drive its seller further..these would be his near resistance.
    Last edited: Aug 4, 2010
  9. wanimran

    wanimran Member

    Messages:
    266
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Tahniah paklah atas kelahiran jurnal ini.... Izin nyimak !!!!!


    Salam GGH....
  10. jmie

    jmie Member

    Messages:
    129
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Salam bro,saya pun menguchapkan tahniah
    semoga kita sama2 dapat berkongsi ilmu dan belajar sesama dan terus suksess .:cz06:
    aminnnn

Share This Page